Direktlänk till inlägg 3 oktober 2011

Utlandskorrespodenten

Av Steenari - 3 oktober 2011 18:45

Jag har skolat om mig till att skriva få men välfyllda inlägg, likt en repport som behöver samla på sig underlag för att skriva sitt berömda rapportage. På senaste har jag samlat material från ännu ett slott, amerikanska bilar och desto mer om skolan.


Min tyska kurs är nu till ända och den avlsutades med ännu en kultiverad trip till ett slott. Denna gång dock bara en 30 min bussresa bort. Destinationen var Slott Lichtenstein. Det var en helt underbar och solig dag och något annat än kortärmat och shorts var inte att tänka på. Vi fick till att börja med en rundtur i slottet och tyvärr med restrulktioner om att inga foton inne i slottet. Därefter hade vi gemensam grillning med fria aktiviter, mycket uppskattat. En bild säger mer än tusen ord.



                       

Dagen efter bestämde vi oss för att åka med bil till en amerikansk bilmässa, eftersom min amerikanska vän har en fetish för bilar. Vi åkte i två bilar till grannstaden Metzinger. Väl där svettades vi, åt tyska maffiga hamburgare och dregglade över lyxiga amerikanska vrålåk. Var troligtvis bland det mest lyckade vi gjort på länge. Dock fick det mig att fantisera om hur jag ska lyckas köpa mig en Dodge Viper, vilket kan bli en dröm som tar mig ner i avgrunden. Resan därifrån blev mycket mer intressant då det visade sig att en av bilarna vi anlände i åkte tidigare och lämnade en extra person till att åka med oss hem. Detta slutade med att vi fick stuva ner vår söta lilla fransyska i bagaget som en hund. Självklart tog föraren tillfället iakt att köra som en idiot fram och tillbaka och över farthinder. Många goda skratt.

           

Nu till den seriösa och ambitiösa delen av bloggen. Som jag sa tidigare har jag nu avslutat min tyskakurs och jag klarade av testet med flaggan tillräckligt högt. I och med denna förterminskurs är över har jag blivit bombad med information om hur jag ska gå tillväga med mina kommande kurser. Jag tror till och med att jag har blivit införstådd i hur det tyska Universtitstudierna fungerar och ska därför försöka förklara det för er. Första steget som utlandsstudent i Reutlingen är att du ska avtala ett möte med de ansvariga för din utbildning. Under detta möta ska du ha med:

1. Ett kort på dig själv.

2. Ditt Learning agreement

3. Vetskapen om vilka kurser du ska studera

4. 61,50 Euro

5. Ett CV

6. Ditt Europeen Health inurens card (En kopia på det)

7. Ditt pass

8. Ett intyg från din skola om att du är inskriven på ditt hemuniversitet.

9. En penna och en gnutta tålamod

Anledning är till detta register av saker att ta med och att göra beror till största delen av den tyska byrokratin. Kortet vill de ha för att kunna föra in dig i registret, samt skapa din studentlegatimation. Denna studentlegatiomation ser ut och fungerar som ett kriditkort. Kortet har en bild av dig, ditt universtitets namn och lite annat. Du har användning av detta kort när du ska identifiera dig som student, samt att betala maten i skolans resturang, betala för tvättid i mitt studentboende och för att få tillbaka panten från PET-flaskorna du pantar i skolans matssal. Detta betyder att du kontinuerligt måste ladda ditt kort med pengar om du ska kunna betala med det. 

Ditt avtal ska med just som bevis på att du är beviljad att vara där men utöver det behöver du nummer 8, ett speciall intyg om att du fortfarande är inskriven på ditt universitet i Sverige. 

Vanligtvis har du ett avtal med din skola om vilka kurser du ska läsa i tyskland och de har redan tagit fram alternativet för ditt schema. Själv ska jag läsa 4 kurser samtidigt vilket innebär knappt 4 föreläsningar i veckan. Mitt schema exklusive min andra tyskakurs ser ut:


 

Pengarna du betalar syftar till att betala för allt administrativt arbete de gör för att föra in dig i deras system. Ditt försäkringskort ska du ha en kopia på så de veta att om det skulle hända något kommer du inte att gå bankrutt eller avvisas hjälp. Utöver det bör du även ha med lite information om din personförsäkring/hemförsäkring (vilket jag missat). Självklart ska du ha med ditt pass så att du kan bevisa att du är du. Penna och tålamod krävs för att du ska kunna uthärda alla formulär du måste skriva i. Än så länge har jag gjort allt utom att betalat min avgift, vilket jag har en avtalad tid för att göra i morgon och att skaffa fram lite info om min hemförsäkring.


Från min sida sett ser jag otroligt mycket fram emot att börja skolan då de kurser jag ska läsa verkar vara av bra standard och säregna. Jag har även insett att jag ska läsa en av kurserna tillsammans med min amerikanska vän, vilket gynnas och uppskattas av bägge parter. 


Från skola till sport, jag och Marc gjorde i förgårr en upptäckt att på onsdag den 5 kommer det att spelas en U-20 landskamp mellen Tyskland och Italien på stadion vi spelar bor kring. Planen för onsdag är därmed spikad. Utflykter som utöver denna spontanat händelse är planerade är en variant av Oktoberfest fast i Stuttgart. Halva skolan är inbjuden med lärarstab. Den 15 Oktober ska vi till Mercedes arena för att se Stuttgart spela derby mot något lag jag inte kan komma ihåg namnet på. Dessa tre händelser är spikade. Dock smider jag och Marc storartade planer för resor runt i Europa. Resmålen lyder som följer: 

Barcelona, Madrid, Lissabon, Alperna, Dublin, London, Auschwich/Polen, Prag bland annat. Vart vi åker beror på ekonomi och tillfälligheter men den första vågen av resor är planerade att ske på höstlovet. 


En positiv nyhet är också att jag fick möjlighet att prata med min första svensk nere i tyskland, en flickvänn till en britt. Hon kom från malmö och sa att hon åkte tur och retur för 800kr. Jag kollade upp detta när jag kom hem och inser att det stämmer och jag ska här med fira Julafton i Sverige!


Som avslutning vill jag tack min kära mormor och morfar för det fina och mycket uppskattade kortet! Samt önska Morfar ett stort grattis på hans fördelsedag i morgon. Saknar er!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Steenari - 28 januari 2012 20:39


Tanken har slagit mig att jag kanske borde vara en mer kontinuerlig bloggare men som med alla andra goda tankar så låter jag dem försvinna ut i rymden.   Det jag tänkte redovisa denna gång är lite av vaje: lite av det som varit, lite av det som ä...

Av Steenari - 10 januari 2012 01:53

Efter mer än en månads uppehåll tänkte jag att jag kunde unna er och mig själv ett blogginlägg. Jag har alldeles för mycket att berätta så jag tänkte att jag ska börja i ändan med min mardrömsvecka. För att vrida upp spänningen och de negativa vibrat...

Av Steenari - 14 november 2011 02:44

Dag 1. Klockan är 05.15 och vi sitter i en varm mysig liten bil på väg till flygplatsen. En aning trötta men ändå fruktansvärt förväntansfulla. Flyget gick bra förutom att vi var tvungna att betala extra för att checka in vårat bagage. Ca 10 timmar s...

Av Steenari - 25 oktober 2011 00:49

I dag är det bara två veckor kvar tills jag ger mig ut på årets tredje Europaresa. Förberedelserna är i full gång och min medpassagerare, den galan amerikanen, är överexalterad. Första och kanske ända chansen för honom att se något annat än bullrig...

Av Steenari - 22 oktober 2011 14:26


Fredagen den 14:e oktober var en säregen dag. Jag och mina vänner, plus några fler bestämde oss för att åka till vår grannstad Metzinger för att shoppa. Orsaken till att vi åkte dit är för att de har ett stort utbud av märkesoutlets. Jag personligen ...

Presentation


Bloggen som beskriver organiserad koas och ständig förändring - eller ja, min resa till Tyskland.

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards